18 Aug

Entrevista de Lorena Amo a Carlos Goga para el programa “El Matí a Ràdio 4″ de RNE

La periodista Laura Amo ha entrevistado a Carlos Goga hoy martes, 18 de agosto de 2015, para el programa "El matí a Ràdio 4" de RNE. La entrevista celebrada en catalán ha tenido una duración de 24 minutos y se ha centrado en diversos aspectos del origen de la novela #lovetopía y de las innovaciones que propone.

Preguntado sobre el fútbol y la situación del fútbol en #lovetopía, Carlos Goga responde así:

"Has anomenat una serie de aspectes de la societat actual que d'alguna manera ens condicionen molt i ens llimiten molt. Per eixemple, el futból com a deport es magnific, el fultból com a atració que captura i tanca tota l'energía masculina, que es una energía que permeteix el avanç i el combat allí on hi ha una injusticia, no ajuda gaira, es algo que no ajuda".

Cuando la periodista hace referencia al proceso de escritura de la novela #lovetopía y una entrevista que escuchó el autor y que resultó ser el detonante definitivo, Carlos Goga comenta con las siguientes palabras:

"Esta entrevista es l'entrevista que li va fer al Jordi Ebole en SALVADOS a Arturo Pérez-Reverte, on Pérez-Reverte d'alguna manera va compartir el seu punt de vista de que tenim el que som, i el que som es algo que está molt condicionat per l'historia d'Espanya i que poc podem fer per a camviaro. Cuan jo vaig sentir aquella entrevista m'arrivá molt la frustració de Pérez-Reverte i alimentá un sentiment de rebeldía, dient "No, realment podem fer algo distint, está en les nostres mans, tenim mans tant en lo polític com en lo económic, i tenim cap i tenim cor, i si tot alló ho fem servir podem triar un cami individual i colectiu, social, ben distint i que ens duga a una situació millor de la que estem".

Cuando Laura Amo pregunta sobre los orígenes de la novela y su relación con Ecotopía, de Ernst Callenbach, Carlos Goga responde con estas palabras:

"Cuan me vaig fer amb un eixemplar en pdf del llibre en castellà el vaig llegir i vaig dir "qué be que está en castellà, pero que mal que está totalment desactualizat, que está escrit al any 70 i que no arreplega ni inclou tot el que les tecnlogies digitals, i aquest es el meu mon, han oferit tant individualment com colectivament a la societat i a les institucions". I començi un ejercici d'actualizatció, ja no sols per a que estiga la tecnología, sino tots els efectes de la tecnología com puguen ser la globalització, la automatització i la capacitat de transparencia i control que tenim en la societat també foren part fundamental de la trama de la novela. I al mateix temps, que moviments econòmics que en aquell moment quan Ernest Callenbach escrigué la novela i que avui en día s'han instal.lat i han provocat una resposta que en aquell moment tampoc existíen com puga ser l'economía colaborativa, l'economía del bien común, l'economía circular, o l'economía de la felicitat… son coses que no existíen avans i que avui en día están agafant molta força. I el que he intentat es actualizar; moltes vegades quan me pregunten faig una metáfora simple, dic que pot esser que Ecotopía siga MS-DOS, el primer sistema operatiu que van tindre, i que #lovetopía siga Windows 10, un sistema operatiu molt mes potent amb moltes mes posibilitats i capacitats".

Preguntado sobre el ritual de #lovetopía de regalar una tablet a los niños cuando cumplen su 7 cumpleaños y si una medida de este estilo podróa resultar contraproducente, Carlos Goga apostilla con el siguiente comentario:

"La tecnología es una eina, on hi ha que ficar atenció es en quin es l'us que se li dona a eixa eina, i eixe us no depen únicament de la tecnología sino del contexte en el que la tecnología viu. Si els nens reben una tablet als 7 anys pero tenen un contexte desde el punt de vista educatiu, desde el punt de vista familiar i desde el punt de vista social sobre qué fer en esta tablet, la tablet pot ser una eina magnífica".

En otro momento de la entrevista, cuando la periodista pregunta a Carlos Goga sobre el papel de las mujeres en #lovetopía y su protagonismo social, el autor comenta:

"Venim d'un mon on lo masculí, i el home com a representant de lo masculí, s'ha imposat en tots els aspectes de la vida colectiva. I en contraposició, lo femení i la dona com a representant de lo femení s'ha quedat relegada als ambits mes privats i domestics. Pero totom, homens i dones, som capaços de reconeixer que l'energía que ve de uns i que ve de altres es ben distinta i som capaços de reconeixer que l'energía femenina, l'energía de la dona es molt mes prop del que es la vida i les coses que son realment importants per al bon viure. Una de les coses que propose a #lovetopía es que eixa energía que en estos moments continúa relegada al ambit privat també arrive al ambit públic, que també les institucions reconeguen eixa energía, eixos punts de vista, eixos valors, i desde ahí, actúen. Part de lo que estem veient en el camvi politic que estem experimentant a Espanya be es pot entendre d'esta manera. Tenim noves dones en posicions públiques que están mes preocupades de si els nens van al cole i mingen, i si les families pasen fret o tenen un "techo" on viure que no tant que si la ciutat está creixent molt o si la ciutat te un protagonisme internacional que es permiteixga eixir be en la foto política".

A continuación puedes escuchar la entrevista al completo y conocer mejor los puntos de vista que alberga el autor sobre #lovetopía a través de este enlace de RNE o en el propio canal de YouTube del autor aquí ¡Nos vemos en Lovetopía!

Utilizamos cookies propias y de analítica para mejorar tu experiencia de usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración y obtener más infomación aquí.